Списання коштів з IBAN-рахунків

Списання коштів з IBAN-рахунків

Національний банк України анонсував повний перехід на міжнародний стандарт рахунків ще влітку минулого року, проте відтерміновував його до листопада, а потім до кінця 2019 року.

З початку 2020 року усі рахунки фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб в Україні мали повністю перейти на новий міжнародний формат відповідно до стандарту № 13616 Міжнародної організації зі стандартизації ISO і Європейського комітету з банківських стандартів ECBS.

Однак, тепер повний перехід відкладено до 12 січня 2020 року. Таким чином, уже за три дні рахунку в старому форматі буде недостатньо як для перерахування на нього грошових коштів так і для примусового списання з нього.

Державні та приватні виконавці уже сьогодні змушені формувати платіжні вимоги винятково в новому форматі, аби після повного переходу на IBAN-формат платіжна вимога не була повернута фінансовою установою.

В АСВП інформація про рахунки досі не завжди приходить у новому форматі, тому порятунком може бути використання

IBAN-калькулятор


Формат коду IBAN:

  • 1-2 символ — код країни (за стандартом ISO 3166-1 alpha-2), де розташований банк, який обслуговує відповідний IBAN
  • 3-4 символ — контрольне число, що розраховується за алгоритмом MOD 97-10 (відповідно до стандарту ISO 7064)
  • 5-34 символ — внутрішньодержавний номер рахунку (англ. Basic Bank Account Number — BBAN), що містить як власне номер рахунку, так і ознаку банку, який його обслуговує. Детальний зміст цієї частини визначається кожною країною, яка розробляє свій національний формат коду.

Довжина IBAN не може перевищувати 34 знаки.

Поширити?