Рівень виконання рішень в Україні

Рівень виконання рішень в Україні

Дослідивши показники роботи органів та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів за 2018 рік, що представлені на сайті Агенції з питань виконання рішень, ми підготували для вас трохи аналітичної інформації про результати 2018 року!

Перші приватні виконавці з’явилися восени 2017 року, тому для порівняння беремо попередній 2016 рік, рік появи приватних виконавців і минулий 2018 рік.

Одним з найцікавіших показників є суттєве швидке скорочення з року в рік кількості виконавчих проваджень (далі – ВП), що підлягають виконанню. Основною причиною такого зниження ми вважаємо відсутність необхідності повертати виконавчий документ стягувачу щопівроку.

Сума, що підлягала стягненню за цими виконавчими документами, також скорочується щороку. Однак, не так суттєво. Якщо кількість ВП, що підлягали стягненню у 2018 складає 68,8% від кількості, що підлягала стягненню у 2016 році, то СУМА, що підлягала стягненню у 2018 році, становить 87,7% від суми, що підлягала стягненню у 2016 році.

 

Отже середня сума за виконавчим провадженням у 2018 дещо зросла порівняно з 2016 роком.

Оскільки кількість ВП, що підлягають виконанню скорочується, відповідно, скорочується і кількість завершених протягом року проваджень.

Але, якщо поглянути у відсотковому співвідношенні, то можна побачити, що зменшення навантаження на державних виконавців позитивно вплинуло на відсоток завершених ВП до тих, що підлягали виконанню.

Кількість фактично виконаних ВП у 2018 році зросла порівняно з двома попередніми роками.

Як бачимо, 2017 рік був провальний за цим показником, тому, ймовірно, Міністерство юстиції ніде не повідомляло про нього. Єдиною згадкою було те, що виконано 30,6% проваджень з-поміж усіх завершених. Так ми порахували цей показник. Інформації про фактично стягнуту суму у 2017 році також немає, тому можемо порівняти 2016 і 2018 роки.

Але якщо взяти до уваги загальні суми, що були стягнуті, тобто з урахуванням ВП, за якими здійснено принаймні часткове стягнення, то можемо спостерігати геть іншу картину.

На наш погляд, це скоріше може бути пов’язано із тим, що у 2016 році, до запровадження АСВП, державні виконавці не завжди вели облік часткових стягнень у ЄДРВП.

Що цікаво, попри те, що 2018 року середня сума за виконавчим документом становила майже 180 тисяч гривень, якщо взяти до уваги тільки ті ВП, що виконуються фактично і в повному обсязі, то середня сума стягнення за такими ВП буде набагато меншою!

Таким чином, значні суми, в більшості випадків, залишаються невиконаними. На нашу думку, саме цей показник має суттєво зрости у зв’язку із запровадженням приватного виконання. Але для цього стягувачі мусять пред’являти виконавчі документи про стягнення значних сум саме до приватних виконавців.

Кількість фактично виконаних ВП відносно загальної кількості завершених з різних підстав, у 2018 суттєво зросла! Це один з об’єктивних показників, що вказує на справжнє зростання якості виконання.

Але одним із найгірших показників залишається сума, що була фактично стягнута відносно загальної суми, що підлягала стягненню за всіма ВП.

Ми очікуємо що цей показник також надалі зростатиме з появою нових приватних виконавців та більшого переходу стягувачів на роботу з приватними виконавцями.

Поширити?